|
|
|
Kuře na 214 způsobů - část 251. Kuře s hráškem č.2
2 porce kuřete, 250g
zmrazeného hrášku, 10g másla, kousek cibule,
mletý pepř, sůl. ..
Porce kuřete osolíme, opepříme, vložíme na
drobně pokrájenou cibuli, hned podlijeme
malým množstvím teplé vody a dusíme pod
pokličkou. Při dušení porce obracíme a
podléváme vodou. Když kuře téměř změkne,
přidáme hrášek a dusíme dále, až kuře i
hrášek změknou. V hotovém pokrmu má být téměř
všechna voda ze šťávy odpařená. Podáváme s
rýží nebo brambory.
52. Kuře dušené s hráškem
1 kuře, 1 malá
konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř,
mletá sladká paprika, 2 velké cibule, tuk
(olej) pod cibulku. ..
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme, pokrájíme
na porce nebo větší kostky bez kostí a dáme
opéci na předem lehce osmahlou pokrájenou
cibuli. Okořeníme, osolíme, podlijeme a
dusíme pod pokličkou do měkka. Zvlášť v
kastrolku na kousku másla prohřejeme okapaný
hrášek z konzervy a na talíři přidáme k
porcím masa. Podáváme s rýží a zeleninovým
salátem.
53. Kuře s pórkem v páře
1 kuře nebo 4
stehýnka, 150g žampiónů, 1velký pórek, lžičku
zázvoru, lžičku mletého kmínu, na špičku nože
Glutasolu, sůl, 2 Lžíce bílého vína nebo
destilátu (vodka, slivovice). ..
Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. Nejprve
oddělíme stehna a křídla a rozdělíme je v
kloubech. Pak vyjmeme prsa a rozdělíme je
napříč na několik menších kousků. Z žampiónů
dokrojíme nožičky. Do mísy naskládáme porce
kuřete, špalíčky pórku a žampióny. Navrch
nasypeme koření, trochu soli, zbytek přidáme
až v polovině vaření a Glutasol až ke konci.
Vše zakápneme alkoholem. Mísu dáme na pařák
do většího hrnce s vařící vodou a zakryjeme
pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším
plameni, aby se vytvořilo hodně páry. Pak
oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2
až 3 hodiny (voda v hrnci by již neměla
vřít). Po dovaření bude kuře po nořeno do
šťávy plné chuti z koření a masa. Šťávou
přelijeme buď porce kuřete nebo ji podáváme
samostatně jako polévku.
Varianta : místo žampiónů můžeme použít jiné
houby i sušené. Pro zvýraznění chuti můžeme
přidat celé ředkvičky, nebo kousky jiné
čerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.
54. Kuře s koňakem
1 kuře, 25g slaniny,
150g žampiónů či hříbků, slepičí bujón, lžíce
rajského protlaku, hladká mouka, 1/2 dl
koňaku, sůl. ..
Porce kuřete vložíme do kastrolu s rozehřátým
máslem, přidáme nakrájenou slaninu, sůl,
podlijeme slepičím bujónem a dusíme. Když je
kuře poloměkké, přidáme nakrájené žampióny.
Jakmile kuře i žampióny změknou, přidáme
rajský protlak. Porce kuřete vyjmeme na mísu,
omáčku zaprášíme moukou, zalijeme koňakem a
povaříme. Do hotové omáčky vložím e porce
kuřete. Podáváme s rýží.
55. Kuře s nádivkou
1 kuře, olej, sůl,
pepř Nádivka: 1 houska, 2 vejce, 1 lžíce
másla, 0,5 dl mléka, kuřecí játra, strouhanka
podle potřeby, 1/2 menšího pórku, na špičku
nože muškátového květu, sůl, celerová nebo
petrželová nať. ..
Játra utřeme a dáme zpěnit na máslo s jemně
nakrájeným pórkem a natí. Máslo utřeme se
žloutky, přidáme namočenou a vyždímanou
housku, ušleháme s ostatními přísadami.
Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků.
Naplníme osolené kuře, zašijeme, potřeme
olejem a pečeme do zlatova. Podáváme obložené
zeleninou s brambory nebo rýží.
56. Kuře s velikonoční nádivkou
Kuře, 5 rohlíků, 1/8
l mléka, 4 vejce, 200g posekané kladenské
pečeně, 1 cibule, 1 strouček česneku,
petržel, pažitka, bazalka, pepř, sůl, máslo.
..
Kuře vykostíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky
a promícháme s vejci ušlehanými v mléce.
Cibuli osmahneme na másle, česnek utřeme a
spolu se zbylými surovinami promícháme.
Naplníme kuře, zašijeme a upečeme.
57. Kuře s jablky na víně
1 kuře, 40g oleje, 5
jablek, 40g Ramy, 250g brusinkového kompotu,
1,5 dl bílého vína, lžíce kečupu, grilovací
koření, 1 slepičí bujón, sůl. ..
Porce kuřete osolíme, posypeme grilovacím
kořením a osmahneme na oleji po obou
stranách. Pak je podlijeme vývarem a upečeme
doměkka. Mezitím rozkrájíme jablka na půlky a
z nich vykrojíme jádřince tak, abychom
vzniklé jamky mohli vyplnit kompotem.
Naplněná jablka rozložíme na máslem vymazaný
pekáč, podlijeme 1 dl ví na a v předehřáté
troubě pečeme. Když jsou jablka poloměkká,
podlijeme je zbytkem vína spolu s kečupem a
dopečeme. Šťávu z jablek smícháme se šťávou z
kuřete a přidáme kousek másla. Tuto šťávu pak
porce kuřete s jablkem polijeme a podáváme s
rýží.
58. Kuře s chřestem a
zázvorem
400g kuřecího masa,
3 lžíce sádla, 1 vejce, 1 lžička škrobu, sůl,
100g konzervovaného chřestu, 1 lžíce bílého
vína, 1 lžička zázvorového oleje, půl šálku
vývaru, trochu Glutasolu nebo Glutavitu,
petrželová nať. ..
Kuřecí maso po vykostění nakrájíme na
kostičky a smícháme s vejcem, škrobem a solí.
Připravíme si uvařený nebo konzervovaný
chřest nakrájený na malé dílky. Na pánvi
rozpálíme sádlo, vložíme maso kuřete a
osmahneme za stálého míchání. Dochutíme
vínem, Glutasolem, lžičkou zázvorového oleje
a soli. Nakonec přidáme půl šálku vývaru a
chřest a za opatrného míchání zahustíme
trochou máčeného škrobu. Hotový pokrm
přizdobíme petrželovou natí.
59. Kuře s pomerančovou
rýží
1 kuře, sůl, lžičku
nahrubo drceného pepře, špetku tymiánu,100g
másla, 1,5 šálku rýže, lžíci másla, 3 lžičky
nakrájené cibule, 3 lžíce nakrájeného celeru,
trochu cukru, šálek pomerančové šťávy.
..
Kuře osolíme, opepříme, potřeme vně i uvnitř
tymiánem, obložíme máslem a upečeme
dočervena. Mezitím uvaříme ve slané vodě rýži
téměř doměkka. Na lžíci másla osmahneme
cibulku a celer, přidáme cukr, smícháme s
rýží a zalijeme pomerančovou šťávou. Necháme
10 minut na slabém ohni vsáknout. kuře
podáváme s pomerančovou rýží a plátky
pomeranče.
60. Kuře s pomerančem a vlašským
ořechem.
1 střední kuře, půl
lžičky mletého pepře, 1 a půl lžíce sádla,
šálek pomerančové šťávy, 1 a půl šálku cukru,
1 pomeranč, půl šálku vlašských ořechů.
..
Z čínské kuchyně - Očištěné, omyté a osušené
kuře potřeme solí rozmíchanou s pepřem a
opečeme na tuku dozlatova. Potom je
přikryjeme a na mírném ohni dusíme do měkka.
Měkké vyjmeme, necháme okapat a dáme do tepla
na mísu. Do tuku po opékání kuřete přidáme
pomerančovou šťávu, cukr, kostky pomeranče
bez jader a rychle povaříme. Nakonec podle
chuti dosolíme, opepříme a nalijeme na kuře a
všechno posypeme vlašskými ořechy (můžeme
použít i pražené mandle).
61. Kuře s ořechy
1 kuře, 80g másla, 1
cibuli, 1 lžíce hladké mouky, 100g
vyloupaných vlašských ořechů, 1 žloutek, 4
lžíce smetany, trocha citrónové šťávy.
..
Kuře naporcujeme a osolíme. Nakrájenou cibuli
osmažíme na části másla, přidáme kuřecí porce
a ze všech stran je krátce opečeme. Podlijeme
horkou vodou a dusíme. Dle potřeby ještě
podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme je,
šťávu zaprášíme moukou, přidáme zbytek másla,
trochu doředíme horkou vodou a provaříme. Pak
přimícháme smetanu s rozkvedlaným žloutkem,
ochutíme citrónovou šťávou a procedíme na
kuřecí maso. Již nevaříme, pouze necháme maso
prohřát. Nakonec jednotlivé porce kuřete
posypeme sekanými ořechy a třeba i
řeřichovými lístky.
62. Kuře s ořechovou
omáčkou
1 kuře, 100g másla
(máslo rozdělíme a na větší časti osmahneme
cibuli - zbytek použijeme později), 1 cibule,
šťáva z citrónu, 100g vlašských ořechů
(vyloupaných), 1 dl smetany, 1 žloutek, 1
lžíce hladké mouky, sůl. ..
Očištěné a omyté kuře rozkrájíme na porce,
které ze všech stran osolíme a opečeme na
zpěněné nadrobno pokrájené cibuli. Pak
podlijeme horkou vodou nebo kuřecím vývarem a
za občasného míchání dusíme doměkka. Maso
přendáme na nahřátý talíř, šťávu zaprášíme
moukou, doplníme zbylým máslem, podlijeme
horkou vodou, povaříme a dochutíme nadrobno
rozsekanými ořechy a citrónovou šťávou.
Nakonec zjemníme smetanou rozšlehanou se
žloutkem a nalijeme na kuřecí porce.
63. Kuře s vinnou omáčkou
1 kuře, 70g másla,
150g celeru, mrkve a petržele, hladká mouka,
1/8 l bílého vína, muškátový květ, 1 citrón,
cukr, 2 žloutky, 2 dl smetany. ..
Ma másle osmahneme zeleninu a vložíme osolemé
čtvrtky kuřete. Za podlévání dusíme asi 40
min. Maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk,
zaprášíme moukou, osmahneme, podlejeme vodou,
přidáme muškátový květ, nastrouhanou
citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Dochutíme
cukrem a zavaříme 6 min. Nakonec vmícháme
smetanu s rozkvedlanými žloutky. Již
nevaříme. Vložíme maso a necháme prohřát.
64. Kuře s vínem
Kuře, přírodní bílé
víno, různé koření, máslo. ..
Vezmeme patřičný počet kuřat dle počtu
strávníků, na jedno kuře jednu láhev
přírodního bílého vína, do kterého se přidají
nejrůznější ingredience - tabasko, různé
koření dle vlastní fantazie, rozpuštěné
máslo.
Obsah láhve natáhneme postupně do injekční
stříkačky a kuře pořádně napícháme až ke
kosti. Připravuje se na grilu a pod něj je
potřeba dát pekáč na zachycování šťávy. V
průběhu pečení se do kuřete pořád vpravuje to
ochucené víno. Kuře je pak obrovsky šťavnatý
a ten sos je ještě lepší a všichni si do něj
chodí namáčet chleba.
65. Kuře s jogurtem
Pro 4 osoby - 4
kuřecí prsa bez kosti, 3 lžíce hladké mouky,
2 lžíce oleje, 1/2 jemně nasekané cibule, 250
ml horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 250
ml bílého jogurtu, 2 lžíce Solamylu, 2 lžičky
sladké papriky, pepř na dochucení.
..
Kuřecí prsa opepříme a obalíme v mouce.
Opečeme na rozehřátém oleji po obou stranách
asi 15 minut. Přidáme cibuli, vodu a
citrónovou šťávu. Zakryjeme pokličkou a
dusíme na mírném plameni asi 40 minut. Kuře
odstraníme z pánvičky, smícháme Solamyl s 2
lžícemi jogurtu a vniklou směs zamícháme do
zbytku jogurtu. Směs nalijeme na pánev a za
stálého míchání vaříme až směs zhoustne.
Přidáme papriku, zamícháme, nalijeme na kuře
a podáváme. Příloha: vařené brambory.
66. Kuře s bylinkovou nádivkou
1 kuře, sůl Nádivka:
80g bílé veky, 1 vejce, 4 lžíce šlehačky, 3
lístky máty, pažitka, petrželka, 1 lžíce
oleje, 1 mletá sladká paprika, sůl.
..
Kuře uvnitř osolíme, naplníme nádivkou a
otvor zašijeme. Osolíme i vně a křídly
založíme dozadu. Nohy přivážeme k biskupu.
Položíme do pekáče břichem dolů, podlijeme
vodou a dusíme přikryté v troubě asi 20
minut. Obrátíme kuře prsíčky nahoru, podle
potřeby podlijeme a dopékáme odkryté. Nádivku
vyrobíme tak, že veku nakrájíme na kostky,
zalijeme smetanou rozšlehanou s vejcem a
solí, přidáme olej, usekané bylinky, papriku
a lehce promícháme.
67. Kuře se šlehačkou
Kuře, hladká mouka,
vejce, strouhanka, máslo, šlehačka.
..
Kuře rozdělíme na menší porce. Obalíme v
hladké mouce, vejci a strouhance. Na tuku
osmažíme do růžova. Do máslem vymazaného
pekáčku naskládáme takto usmažené porce těsně
vedle sebe a zalijeme je šlehačkou. Dáme do
trouby a pečeme asi půl hodiny. Příloha:
brambory, rýže, zelenina.
68. Kuře se slaninou
1 kuře, 6 proužků
slaniny, tlučený jalovec, máslo, pepř, sůl.
..
Omyté kuře osolíme a vnitřek vytřeme tlučeným
jalovcem. Na kuře poklademe proužky slaniny,
jemně opepříme, obložím e kousky másla,
podlijeme vodou a za občasného podléváním
upečeme. Podáváme s vařenými brambory
pokapanými máslem a posypanými sekanou
petrželovou natí.
69. Kuře se zeleninou
Ginza
Pro 4 osoby - 6
sušených hub šíítake (mohou být i jiné
druhy), 2 kuřecí řízky (prsa), 4-5 listů
pekingského zelí, 50g bambusových výhonků z
konzervy, 250g mražených zelených fazolek,
kousek čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku,
6 drobných rajčat, 2 lžíce bílého vína, pepř,
2 lžičky Solamylu, 2 dl kuřecího vývaru, 2
lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, špetka
cukru. ..
Na marinádu: 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce
bílého vína.
Houby namočíme. Kuřecí maso nakrájíme na
kostičky o straně asi 1 cm, vložíme do
marinády ze sójové omáčky a vína a necháme
asi dvě hodiny marinovat. Pekingské zelí
nakrájíme na čtverečky, tužší žebra
odstraníme. Zázvor nastrouháme a česnek
nasekáme nadrobno. Solamyl dobře rozmícháme v
1 lžíci bílého vína. Ve větší pánvi
rozehřejeme 1 lžíci oleje, přidáme zázvor a
česnek a zamícháme. Pak přidáme pekingské
zelí a okapané houby. Dusíme asi 2 minuty za
stálého míchání . Zalijeme 4 až 5 lžícemi
vývaru a ještě krátce dusíme - zelenina by
měla zůstat křupavá. Pak obsah pánve vyjmeme
a rozehřejeme v ní zbylý olej. Do oleje
vložíme marinované kuřecí maso a smažíme asi
1 minutu. Zakapeme zbylým vínem. Přidáme
bambusové výhonky, fazolky a rajčata a krátce
smažíme společně. Pak vmícháme máčený Solamyl
a postupně přiléváme zbylý vývar, až je
omáčka tekutá a průhledná. Nakonec dochutíme
sójovou omáčkou, pepřem a cukrem. Podáváme s
rýží.
70. Kuře se zelenou paprikou
Kuře, zelená
papriky, cibule, rajská jablka, fritovací
olej, majzéna, kečup, rýže, okurka, česnek.
..
Kuře naporcujeme, zbavíme kůže a vykostíme,
nakrájíme na kousky, obalíme v majzéně a
osmahneme na oleji. Po chvíli přidáme
nakrájenou cibuli a papriku a 10 minut
dusíme. Přidáme rajčata, kečup a česnek.
Podáváme s rýží, do které dáme pokrájenou
okurku.
71. Kuře v alobalu
1 kuře, sůl, pepř,
žampióny, máslo, šunka. ..
Dobře očištěné kuře rozdělíme na 4 díly,
osolíme a opepříme. Každou porci vložíme na
čtverec alobalu, povrch pokryjeme na tenké
plátky nakrájenými žampióny (na jednu porci
asi 250g žampiónů). Mírně osolíme, pokapeme
rozpuštěným máslem a přikryjeme plátkem
šunky. Alobal důkladně uzavřeme a pečeme v
dobře vyhřáté troubě nejvýše 30 minut.
Podáváme se zeleninovým salátem a hranolky.
72. Kuře v alobalu s párkem a
lečem
4 menší čtvrtky
kuřete, 2 párky, menší sklenice sterilovaného
zeleninového leča, sůl, mletá sladká a pálivá
paprika, česnek, olej, alobal. ..
Lečo podusíme, aby zhoustlo. Kuře osolíme,
poprášíme paprikou, posypeme rozetřeným
česnekem a položíme na pláty alobalu potřené
olejem. Párky po obvodo několikrát nařízneme.
Položíme je spolu s lečem na maso, dobře
uzavřeme a pečeme na plechu v troubě asi 20
až 30 minut. Pak alobal rozstřihneme a kuře
necháme v troubě zčervenat. Podáváme s rýží.
73. Kuře v mandlích
400g kuřecích
prsíček, 4 lžíce oleje, 2 bílky, 3 lžíce
vína, 1 lžíce škrobu, 100g mandlí, 1 menší
cibule, 50g pórku, půl lžičky Glutasolu, 2
střední žampióny, špetka strouhaného zázvoru,
sůl. ..
Maso nakrájíme na kostičky a promícháme s
bílkem, máčeným škrobem a solí. V mírně
rozpáleném tuku maso o smahneme a děravou
naběračkou vyjmeme. V tuku pražíme spařené a
oloupané mandle, přidáme nakrájenou cibuli,
pórek a žampióny. Po chvíli přimícháme
prsíčka, zakápneme vývarem a dochutíme vínem,
Glutasolem, zázvorem a solí. Mírně zahustíme
máčeným škrobem a krátce podusíme.
74. Kuře v nudlích
300g hrubé mouky,
1/2 kuřete, 4 vejce, sůl, 50g másla,
muškátový květ, celý pepř, 1 cibule.
..
Z mouky a vajec uděláme těsto, rozdělíme na 4
díly, vyválíme tenké placky a necháme je
proschnout. Nakrájíme nudle a uvaříme v horké
vodě. V osolené vodě uvaříme kuře do měkka
spolu s pepřem a cibulí. Maso vykostíme,
nakrájíme na kostky a přidáme k nudlím.
Ochutíme máslem, muškátovým květem a
podlejeme vývarem.
75. Kuře v jogurtové
marinádě
Pro 4 osoby - kuře
(asi 1kg), kousek čerstvého zázvoru, 1-2
stroužky česneku, 2 lžičky koriandru, 1
lžička kmínu, 1 lžička kurkumy, 1/4 lžičky
cayennského pepře, 1 lžička soli, 1 lžička
octa, 350g bílého plnotučného jogurtu, máslo.
..
Nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek
smícháme s mletým kořením a octem. Kuře
zbavíme kůže a tuku a rozdělíme na čtvrtky.
Jogurt smícháme s připraveným kořením.
Kastrol vymažeme máslem. Porce kuřete ze
všech stran potřeme silnou vrstvou jogurtové
marinády a vložíme do kastrolu. Zakryjeme
fólií a necháme v chladničce tři hodiny
marinovat. Pak pečeme v troubě předehřáté na
200 stupňů asi 50 minut. Podáváme s rýží,
mrkví dušenou na másle a s hlávkovým salátem.
76. Kuře v sýrovém
kabátku
Kuřecí řízky, mléko,
tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián,
zázvor. ..
Kuřecí řízky osolíme a prudce opečeme na
oleji. Podlijeme mlékem, přidáme tučný měkký
tavený sýr, který necháme rozpustit v trošce
mléka. Pak přidáme nakrájené žampiony, chvíli
podusíme. Kořeníme tymiánem a zázvorem.
Příloha: brambory, hranolky.
77. Kuře v sýrové omáčce
Kuřecí prsa, 100g
tvrdého sýra, 1 dl šlehačky, vegeta, olej.
..
Maso nakrájíme na nudličky, prosipeme vegetou
a necháme odležet. Sýr nastrouháme na jemném
struhadle. Maso osmačime na rozpáleném oleji,
slijeme tuk, podlijeme šlehačkou, zmícháme,
když se začne odpařovat voda, přidáme sýr a
necháme rozpustit. Kdyby byla omáčka hustá,
zředíme šlehačkou nebo mlékem.
78. Kuře v americké
omáčce
Čtvrtky kuřete,
mouka, olej, cibule, česnek, víno, slepičí
vývar, rajský protlak, bobkový list, sůl,
pepř, bazalka. ..
Čtvrtky kuřete vložíme do kastrolu na
rozpálený olej, zaprášíme moukou, přidáme
drobně nakrájenou cibuli a česnek, podusíme.
Postupně přidáváme víno, slepičí vývar,
rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř a
bazalku. Vaříme asi hodinu. Příloha:
brambory, rýže.
79. Kuře ve šlehačce
Kuře naporcujeme asi na 12 dílů, posolíme,
popepříme a posypeme pálivou paprikou a
nasekaným česnekem.Zalijeme jednou šlehačkou
a na závěr posypeme sýrem tak, aby kuře
nebylo vidět a dáme zapéct.
80. Kuře na všechny
způsoby
Naporcované kuře osolíme a přidáme 6
polévkových lžic rozehřátého másla. Dáme do
trouby zahřát. Mezitím si připravíme do
hrníčku s vodou směsici koření - 1 kávovou
lžičku pepře, 1 lžičku papriky, 1 lžičku
závoru, 2 lžičky grilovacího koření, 1/2
lžičky koření Hubert, 1/2 lžičky jalovce, 1
lžičku kari, 6 lžiček oleje, 1 lžička
provensálské směsi. Touto směsí kuře potřeme
a necháme v troubě péci přikryté 20 minut,
pootočíme, a znovu pečeme v již odklopené
troubě 15 minut. Opět obrátíme, potřeme
kořením a necháme odkryté dopéci do měka.
jako příloha může být špenát a bramborový
knedlík.
81. Kuře na rychlo
1 kuře, máslo,
hladká mouka, sůl, pepř. ..
Čtvrtky kuřete ještě rozdělíme na dva díly,
osolíme je, obalíme v mouce a na rozpáleném
másle opečeme po obou stranách dozlatova.
Porce pak dáme do kastrolu, podlijeme,
přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut
doměkka. Jako přílohu podáváme vařené
brambory posypané nadrobno nakrájenou
pažitkou a pokapané máslem.
82. Kuře na sucho
Kuře očistíme, rozpůlíme, položíme řezem dolů
na dva talíře, posolíme a pečeme. Neobracíme
a nepodléváme! Nebojte se talíře neprasknou.
Chutná skvěle jako grilované. Jako přílohu
doporučujeme hranolky a hlávkový salát.
83. Kuře na divoko
Kuře, hermelín, pepř
(kuličky), máslo, sůl, hrušky, červené víno,
brusinkový kompot (nemusí být). ..
Menší kuře naplníme hermelínem obaleným v
nahrubo drceném pepři. Opečeme na másle,
osolíme, opepříme, dále pečeme zakryté v
troubě. V polovině pečení přidáme oloupané na
půlky nakrájené hrušky. Pokapeme červeným
vínem. Omáčku můžeme dochutit brusinkovým
kompotem. Příloha: knedlík.
84. Kuře na medu
Kuře se naloží do grilovacího koření a nechá
se 24 hod. v ledničce. Druhý den se při
pečení podlévá 2 dcl hovězího vývaru
smíchaného s 2-3 velkými lžícemi medu.
Nejlepší příloha je rýže s rozinkami a
mandlemi.
85. Kuře na zelenině
Kuře, 1/2 kg
vepřového bůčku, sůl, 5 stroučků česneku, 2
mrkve, 1 cibule, 2 petržele, 1/2 celeru, 100g
anglické slaniny, lžíce kari, tymián, 1 lžíce
kečupu. ..
Rozporcované kuře a bůček nakrájený na vyšší
plátky osolíme, potřeme česnekem a dáme na
pekáč. Přidáme pokrájenou zeleninu, tymiám a
slaninu. Podlijeme studenou vodou a pečeme.
Po hodině maso obrátíme. Před dokončením do
šťávy přidáme kari a kečup.
86. Kuře na celeru
1 kuře, 150g
slaniny, 1 větší cibule, 1 lžička sladké
mleté papriky, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2
celeru, 5-6 lístečků libečku, několik snítek
petrželové natě, sůl. ..
Z německé kuchyně - Slaninu nakrájíme na
kostičky a v tlakovém hrnci ji rozpustíme,
přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a
osmahneme do růžova. Pak přidáme sladkou
mletou papriku, zázvor a chvíli opět
zasmahneme. V tomto základu promícháme na
kostičky nakrájený nebo nastrouhaný celer a
na něj rozložíme osolené porce kuřete, na ně
libeček a petrželku. Podlijeme vodou, aby
sahala asi do poloviny masa, hrnec uzavřeme a
dusíme doměkka. Podáváme s brambory.
87. Kuře na zelí
Menší kuře, sladká
paprika (koření), kysané zelí, cibule,
slanina, sůl. ..
Menší kuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme a
posypeme sladkou paprikou. Na dno pekáče
rozložíme vrstvu kysaného zelí, poklademe na
kolečka nakrájenou cibuli a na tento základ
položíme porce kuřete. Na každou dáme plátek
slaniny. Nepodléváme, pečeme asi 45 minut.
Kuře je lahodné a krásně křehké. Příloha:
brambory, bramborový knedlík.
88. Kuře na švestkách
500g švestek, kuře,
pepř, 4 lžíce konaku, 50g másla, cibuli, sůl,
2 karotky, 4 šálky silného čaje.
..
Den předem namočíme švestky do čaje
ochuceného konakem. Těsně před přípravou je
vyjmeme, necháme okapat a vypeckujeme. Asi
polovinu švestek usekáme a naplníme jimi
osolené a opepřené kuře. Otvor zašijeme, kuře
vložíme do kastrolu, přidáme máslo,
nakrájenou cibuli a karotku a dáme do trouby.
Zapečeme, obložíme zbývajícími švestkami a
dopečeme doměkka. během pečení poléváme kuře
vypečenou šťávou a podle potřeby i vodou.
89. Kuře na houbách
1 kuře, 60g másla, 4
plátky slaniny, 1 velká cibule, sůl, 200g
očištěných hříbků nebo žampionů, sladká
paprika. ..
Kuře rozdělíme na porce, vykostíme, osolíme,
posypeme mletou paprikou. Alobal potřeme
máslem. Na každou porci kuřete položíme
plátek slaniny, 2 kolečka cibule a obložíme
houbami. Položíme ořech másla a alobal
zabalíme. Pečeme 1 a 1/2 hodiny. Podáváme s
dušenou rýží a zeleninovým salátem.
90. Kuře na houbách a
zelenině
Kuře, sůl, sladká
paprika (koření ), sušené houby, olej,
nakládaná zelenina Moravanka. ..
Omyté a naporcované kuře naskládáme na
pekáček, osolíme a posypeme trochou papriky.
Na ně nasypeme houby. Vše podlijeme trochou
oleje a dáme zapéci. Když je kuře napůl
hotové, nalijeme do pekáčku celou sklenici
zeleniny Moravanka a dopečeme doměkka.
Příloha: rýže.
91. Kuře na žampiónech
800g vykostěného
kuřecího masa, 250g očištěných žampiónů, 2
cibule, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 1 lžíce
pokrájených koleček pórku, hrst oloupaných
mandlí, lžička citrónové šťávy, 3 lžíce
vývaru. ..
Kuřecí maso pokrájíme na proužky, žampióny na
čtvrtky, cibuli nadrobno rozsekáme a zpěníme
na tuku. Pak k nim přidáme osmahnout maso,
pokrájené mandle, osolíme a ochutíme,
podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do
poloměkka. Pak přidáme žampióny a kolečka
pórku a dusíme do měkka. Podáváme s rýží.
92. Kuře na rožni
1 kuře, 4 stroužky
česneku,, citrón, lžíce másla, 2 lžíce
jogurtu, 1/2 lžičky cukru, lžička mletého
zázvoru, lžička oleje, lžička chilli nebo
pálivé papriky, sůl, případně trocha másla,
lžička worcestrové omáčky. ..
Z indické kuchyně - Kuře očistíme z kůže a
řádně je propícháme. Všechny ostatní uvedené
suroviny rozetřeme v pastu a kuře jí důkladně
potřeme zevnitř i zvenku. Nazítří kuře
rožníme a případně pokapáváme rozpuštěným
máslem.
93. Kuře na paprice
1 menší kuře, kuřecí
játra, 1,5 dl husté sladké smetany, 60g
slaniny, 1/2 menší cibule, 1 lžička mleté
papriky, sůl. ..
Očištěné kuře rozdělíme na 10-12 kousků,
slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme,
přidáme nastrouhanou cibuli a necháme zpěnit.
Na tomto základu opečeme kousky kuřete a
kastrol stáhneme z plotýnky. Vmícháme mletou
papriku, sůl, podlijeme 2 lžícemi vody a
dusíme doměkka za občasného obracení kousků.
Když je maso skoro měkké, přidáme kousky
kuřecích jater a ještě asi 10 minut podusíme.
Kuře zalijeme smetanou a necháme ji přejít
varem. Podáváme s jemnými noky nebo houskovým
knedlíkem.
94. Kuře na paprice s
haluškami
3 kuřecí řízky,
cibule, sůl, pepř, sladká červená paprika,
polohrubá mouka, 2 vajíčka, voda.
..
Část kuřete nebo tři kuřecí řízky opláchneme
a nakrájíme na malé kousky, cibuli osmažíme
na tuku a přidáme maso, za stálého míchání
chvíli opražíme, solí a pepřem ochutíme,
sladkou červenou paprikou zasypeme, zalijeme
trochou vody a dusíme dokud není maso měkké.
Postup přípravy halušek: polohrubou mouku,
dvě vajíčka, sůl a vodu smícháme a
propracujeme tak, aby nám vzniklo nelepkavé
těsto, z prkýnka hotové těsto seškrabáváme
nožíkem po malých kousíčcích do vařící vody
nebo propasíruje přes speciální síto s
velkými otvoru. Po vyplavání uvařené halušky
vybíráme sítkem. Doba tepelné přípravy je asi
1 hodina.
95. Kuře na paprice s houskovým
knedlíkem
1 kuře, 1 l kyselé
smetany, 100g másla, 50g polohrubé mouky, 2
velká zralá rajčata, 1 velká cibule, 1
polévková lžíce soli, 1 lžička mleté papriky.
..
Očištěné a omyté kuře vložíme do vařící slané
vody a uvaříme. Potom je z vody vyjmeme a
rozdělíme na čtvrtky. Na másle zpěníme
nakrájenou cibuli, přidáme osolené, paprikou
posypané uvařené maso a prudce ho ze všech
stran opečeme. Pak podlijeme 1 dl vývaru a
dusíme za občasného podlití ještě hodinu.
Před dokončením přidáme oloupaná rajčata a
společně 10 minut dusíme. Nato zahustíme
šťávu kyselou smetanou, v níž jsme
rozkvedlali mouku, a ještě dalších 7 minut
povaříme. Porce kuřete podáváme polité
omáčkou s houskovým nebo kynutým knedlíkem.
96. Kuře na marocký způsob
"Mešui"
Kuře i droby umyjeme a osušíme. Droby vložíme
zpět do kuřete, které ze všech stran osolíme,
opepříme a posypeme zázvorem a šafránem.
Poklademe na něj kousky másla a pak je
vložíme do vyššího hrnce, přilijeme 3,5 dl
vody. Na středním plameni vaříme asi hodinu,
během varu kuře pravidelně obracíme. Po
hodině jej vyjmeme z vývaru, rozsekáme na
porce a necháme vychladnout. Mezitím
namícháme jednu polévkovou lžíci pálivé
papriky a jednu kávovou lžičku kuminu -
římského kmínu (v nouzi stačí i klasický
kmín) s 50g rozpuštěného másla. Osolíme.
Omáčkou potíráme jednotlivé porce kuřete,
které pak poklademe na gril a upečeme do
zlatova. Vhodnou přílohou je zeleninový
salát.
97. Kuře na rozmarýnu
Pro 4 osoby - 2
kuřata, sůl, pepř, sladká paprika, petrželka,
snítka čerstvé rozmarýny, 2 lžíce oleje, 2
lžíce másla. ..
Kuřata potřeme vně i uvnitř solí, pepřem a
paprikou a dovnitř vložíme po snítce
petrželky. Rozmarýnu rozlámeme na menší
kousky a vsuneme pod kůži na prsou a na
stehnech. Na pekáči rozehřejeme olej, kuřata
v něm zprudka opečeme z obou stran, pak je
položíme na záda a pečeme v předehřáté troubě
asi 50 minut doměkka. Kuřata vyjmeme a
rozdělíme na poloviny. Vypečenou šťávu
dolijeme vodou, krátce povaříme, zjemníme
máslem a přecedíme na kuřata. Podáváme s
bramborem nebo s rýží.
98. Kuře na pomerančích
č.1
1 středně velké
kuře, 3 pomeranče, 150g rostlinného oleje,
lžíce medu, sůl. ..
Kuře očistíme, umyjeme, osušíme, osolíme,
zevnitř potřeme částí medu a vložíme do něj
oloupaný pomeranč. Dám e do pekáče a olejem a
vodou a upečeme. Během pečení poléváme kuře
šťávou. Hotové kuře dáme na mísu, obložíme ho
kolečky pomeranče. Do šťávy z kuřete přidáme
šťávu z třetího pomeranče, promícháme,
přecedíme a podáváme samostatně v omáčníku.
Ke kuřeti podáváme rýži.
99. Kuře na pomerančích
č.2
1 kuře, 2 pomeranče,
1/4 l bílého vína, 1/4 l vývaru z kuřecího
bujónu, Rama, hladká mouka na jíšku, sůl.
..
Kuře nakrájíme na čtvrtky, osolíme, podlijeme
vývarem a s kouskem másla dusíme do měkka.
Porce kuřete vyndáme na talíř a do omáčky
přilijeme víno, zbytek vývaru, přidáme trochu
nastrouhané pomerančové kůry a omáčku
zahustíme jemnou bílou jíškou. Porce kuřete
podlijeme omáčkou, obložíme dílky pomeranče a
podáváme s nočky.
Krupicové nočky I.: Z 1/2l mléka, 70g másla a
200g krupice uvaříme hustou kaši a necháme
vychladnout. Pak do ní zamícháme 4 žloutky,
sůl, trochu muškátového květu a sníh z bílků.
Lžíci namočenou v rozpuštěném másle
vykrajujeme nočky, které klademe do vymaštěné
ohnivzdorné mísy, pokapeme máslem a upečeme v
troubě dorůžova.
Krupicové nočky II.: 70g másla utřeme se 3
žloutky, přidáme 140g jemné krupičky, osolíme
a necháme chvíli odpočinout. Do osolené
vroucí vody vykrajujeme lžičkou nočky a občas
zamícháme. Uvařené dáme na mísu, pokapeme
rozehřátým máslem a ještě horké podáváme k
porcím kuřete.
100. Kuře na vermutu se smetanou
1 kuře, 3-4 rajčata,
0,5 l suššího vermutu (nejprve 2/3, potom
zbytek), 200g smetany, 3-4 lžíce oleje, 1
strouček česneku, trocha tymiánu, 1 lžička
sladké papriky, špetka cazenského pepře, sůl,
pepř. ..
Kuře naporcujeme, každou porci zaprášíme
směsí soli, pepře a papriky. Ka strol vytřeme
po dně a po stěnách česnekem. V kastrolu
rozehřejeme olej a na něm do zlatova opečeme
porce kuřete. Přilijeme vermut a pod
pokličkou dusíme na středním ohni asi půl
hodiny. Pak přidáme spařena, oloupaná,
rozčtvrcená rajská jablka zbavená jader a
přilijeme polovinu smetany, zbytek vermutu,
přidáme tymián a cayenský pepř. Promícháme a
necháme na středním ohni čtvrt hodiny bublat.
Úplně nakonec kuřata polijeme zbytkem
smetany.
(c) Anonym, 28.4. 2010, rubrika: Zadarmo Diskusní příspěvky ke článku
|
|
|
| AUTOR |
Anonym 5. Kuře na 214 způsobů - část 2 (čtenost: 8318) |
|
|
|